Har summan på ditt konto varit nära 0 precis innan den tjugofemte? Eller kanske till och med på minus? Det har hänt mig och det har nog hänt de flesta. Anledningarna kan vara många, man kan ha blivit av med jobbet, fått en oväntad utgift eller så har man kanske varit för slösaktig. Detta är nog den största anledningen till varför man bör spara pengar. Genom att spara pengar kan man få ihop en buffert så att det alltid finns pengar att hämta ifrån om något sådant skulle hända. När man väl fått ihop sin buffert kan man gå vidare med att investera sina sparade pengar och då kan man faktiskt tjäna pengar på att spara pengar. Varför man sparar och vad man gör med sina sparade pengar är så klart upp till en själv. Vill man hellre åka på resa eller köpa en ny TV är det klart att man ska göra det.
Att spara pengar är viktigt om man vill bli rik, men det är också viktigt om man bara vill ha ekonomisk säkerhet i vardagen. Vissa kan känna att det är svårt att spara och att de inte kan spara pengar. Faktum är att det egentligen är väldigt enkelt när man vet hur man ska göra. Nedan har vi listat våra bästa spartips för hur du kan enkelt kan börja spara pengar. Våra tips fungerar oavsett om du är en student eller flerbarnsfamilj.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
1. Gör en budget
Vårt första tips för att börja spara pengar är att skapa en budget. Enligt oss är en budget det första steget man bör ta för att spara pengar. Den behöver inte vara komplicerad. Börja med att lista dina nettoinkomster (efter skatt). Lista sedan alla utgifter du har varje månad. Det kan se ut på föjande vis:
Inkomst/Utgift: Summa
Lön: 20000kr 20000kr
Boende: -5000kr 15000kr
El: -300kr 14700kr
Hemförsäkring: -100kr 14600kr
TV/Bredband: -600kr 14000kr
Mobilräkning: -500kr 13500kr
Mat: -2000kr 11500kr
Kläder: -500kr 11000kr
Förbrukningsvaror: -200kr 10800kr
Och så vidare.
Nyttan med en budget är att du lättöverskådligt kan se hur mycket pengar du bör ha kvar varje månad och vart dina pengar tar vägen. Tycker du att det är tråkigt eller svårt att budgetera och följa upp så finns det verktyg för att hjälpa dig. Det går att göra med Excel eller med Google Kalkylark.
2. Spara pengar på din bostad
Vanligtvis är bostaden vår största kostnad. Det finns lite olika saker du kan göra för att spara pengar på ditt boende.
Dela boende med andra.
Har du en lägenhet med fler rum än du egentligen behöver kan det vara en god idé att dela lägenhet med en eller flera kompisar. På så vis kan du mer än halvera hyran och boendekostnaderna. Om du inte känner någon som du kan tänka dig att dela boende med kan du alltid hyra ut ett rum eller liknande.
Flytta till något billigare/mindre.
Ofta bor vi större än nödvändigt. Det kan visserligen kännas lyxigt med ett extra rum eller liknande men det kommer också avspeglas på hur mycket boendet kostar. Genom att flytta till något billigare eller mindre kan du spara både hundralappar och tusenlappar på ditt boende.
Hyr ut din bostad.
Om du ska iväg på semester en vecka eller resa under en längre tid kan det vara smart att hyra ut din bostad, på så sätt slipper du betala hyra/avgift för ett boende du inte nyttjar, och du kan till och med tjäna pengar på det. Samtrygg (annonslänk) gör det enkelt att hyra ut och hyra andras bostäder. Samtrygg gör en kreditupplysning på den som vill hyra bostaden och deras trygghetspaket garanterar att du får hyrorna i tid med 2 månaders hyresgaranti. Det ingår även en andrahandsförsäkring, så du får tillbaka bostaden i samma skick som du lämnade den. En annan bra grej är att det är kostnadsfritt för dig som vill hyra ut din bostad på Samtrygg (annonslänk).
Skaffa ett bra lån eller byt till ett bättre lån.
Om du har eller tänker låna pengar för att köpa din bostad, se till att få ett så föremånligt lån till så låg ränta som möjligt. Har du mer än ett lån kan du faktiskt halvera din månadskostnad genom att samla dina lån och kretider under ett och samma lån. Vill du samla dina lån och få bättre villkor kan du använda . Lendo hjälper dig att skicka ut din ansökan till flera olika banker och långivare.
Du kan jämföra olika lån och räntor med hjälp av Lånekoll (annonslänk). Där kan du ansöka om både privatlån, bolån och billån.
Andra sidor för att jämföra lån är Letalån (annonslänk) och Pengino (annonslänk).
3. Minska på fastna kostnader
Lån
Som vi nämnde ovan kan man spara mycket pengar på att se till att man har ett så bra lån som möjligt. Om du vill samla dina lån kan du göra det med hjälp Lendo (annonslänk). Om du vill jämföra andra typer av lån kan du göra det på Lånekoll (annonslänk). Andra sidor för att jämföra lån är Letalån (annonslänk) och Pengino (annonslänk).
Försäkring
Försäkringar är ett bra sätt att skydda sig mot oväntade utgifter, men om man inte jämför försäkringar finns risken att man betalar mycket mer än nödvändigt. Tänk över om du faktiskt behöver alla dina försäkringar du har, det kanske finns någon som känns helt onödig. På Insplanet (annonslänk) kan du jämföra många olika typer av försäkringar, bilförsäkring, försäkring för båt, fritidshus, motorcykel, barn o.s.v.
El
El kan vara en “rörlig kostnad” beroende på vilket elavtal du har, men oavsett så är det en återkommande kostnad som du är tvungen att betala varje månad. Genom att jämföra elavtal kan du se till att du inte betalar mer än nödvändigt. På Compricer (annonslänk) kan du jämföra elpriser och hitta det bästa elavtalet.
Bredband, TV och telefoni
Många av oss betalar våra räkningar utan att tänka på vad det egentligen kostar. Men slår man ut månadskostnaderna på ett år eller flera blir det många tusenlappar. Ser man till att man betalar så lite som möjligt så kan man alltså spara flera tusen kronor över tid.Compricer (annonslänk) är ett utmärkt verktyg för att jämföra både bredband och telefoni.
Vi använder oss av Telenor (annonslänk) till våran mobiltelefoni och är väldigt nöjda med det.
Övrigt
Se över vilka övriga fasta kostnader du har. Det kan vara musiktjänster såsom Spotify och Tidal, TV-tjänster som Netflix och HBO eller andra typer av tjänster och medlemskap. Se över vilka du har och om du faktiskt använder alla. De du inte använder kan du säga upp på så sätt spara pengar. Se också över vilka tjänster som du kan dela med andra. Netflix Premium går att använda på 4 enheter samtidigt och kostar 139kr medans Netflix Basic bara går att använda på en skärm samtidigt och kostad 89kr. Genom att dela på Premium med 3 vänner eller familjemedlemmar kan du alltså spara nästan 700kr i månaden bara på Netflix. Genom att säga upp tjänster du inte använder och genom att dela på tjänster som tillåter det kan du spara flera tusen kronor om året.
4. Byt till ett bättre kreditkort/betalkort
Många ser kreditkort/betalkort som något vi får från banken och lägger inte mer tanke på det. Men faktum är att genom att byta till ett bättre kreditkort så kan man spara massor med pengar. Vissa kort ger exempelvis bonuspoäng varje gång du handlar, på så sätt kan du tjäna upp till 5000kr om året. En del kort gör så att du kan dela upp dina stor köp på två månader helt utan ränta medan andra kort har en väldigt låg avgift. På Kortio (annonslänk) kan du jämföra kreditkort, resekort, shoppingkort och betalkort. Där kan du även jämföra privatlån.
5. Spara pengar på mat
Ät inte ute – gör matlåda
Är du en av dem som ofta äter ute? Då har du ett utmärkt tillfälle att spara pengar på mat. En lunch ute kan kosta runt 100kr. Äter du ute varje arbetsdag blir detta alltså ca 2000kr bara på lunch. Äter du ute 46 veckor om året blir detta alltså mer än 20000kr. En matlåda kan du enkelt göra för en fjärdefel av kostnaden. Du kan alltså spara mer än 15000kr bara på att göra matlådor. Det behöver inte vara jobbigt att göra matlådor. När du väl lagar mat kan du göra ett par extra portioner, det tar inte mycket extra tid. En annan sak du kan göra är att laga storkok. Då lagar du många portioner mat som du sedan kan frysa in i matlådor.
Betala inte mer än nödvändigt
Det finns många saker du kan göra för att minska matkostnaderna. Att handla när det är rabatt är ett av dessa sätt. Genom att handla mat på nätet kan du enkelt se vad som är på rabatt och se vad som är billigt. På Mat.se kan du handla mat online och få hemkörning. Där är det enkelt att jämföra ordinarie pris med nuvarande pris.
En annan sida där du kan handla mat på nätet är Matsmart (annonslänk). Matsmart säljer huvudsakligen varor med kort eller utgånget bästföredatum (men som fortfarande går att äta) till oerhört billiga priser, mycket är mer än dubbelt så billigt. Ibland säljer de även varor som inte går ut på länge. De har alltifrån proteintillskott och läsk till schampo och tvättmedel. Just varor som inte är matvaror (t.ex diskmedel och så vidare) är oerhört bra att köpa från Matsmart.se då det inte behöver ha något bästföredatum utan fungerar lika bra i alla fall. Det är alltså bara billigare. Ytterligare en sida där du kan köpa mat till rabatterade priser är Megafynd (annonslänk).
Ett tredje sätt som du kan spara pengar på är genom matkassar. Vanligtvis tar företagen som erbjuder matkassar betalt för tjänsten, men ibland finns det prova-på-erbjudanden och på så sätt kan det faktiskt bli billigare att köpa en matkasse än att handla själv. I skrivande stund ger Linas Matkasse (annonslänk) halva priset för nya kunder.
Ät mer vegetariskt
Vill du spara ännu mera pengar på din matkonsumption kan det vara en god idé att dra ner på köttet. Grönsaker, rotfrukter, frukter, gryn och annat är ofta billigare än kött. Detta är inte bara bra för plånboken utan även för din hälsa och för miljön.
Handla inte hungrig
Försök att inte åka till affären när du är hungrig, då är det lätt att du lägger ner mer varor än nödvändigt i korgen. Försök därför att inte handla på tom mage.
6. Slösa mindre
Ett bra tips för att spara pengar är att helt enkelt sluta slösa eller i alla fall köpa mindre onödiga grejer. Fråga dig själv om du faktiskt behöver det du tänker köpa. Mycket av det vi köper är helt onödigt och fyller ingen särskild funktion i våra liv. Detta kan gälla allt från kläder till elektronik.
7. Köp till bästa pris – jämför priser
När du väl köper något, se till att inte betala mer än nödvändigt. Beroende på vilken produkt det gäller kan det skilja rätt många kronor mellan olika butiker. Om man då handlar mycket finns det mycket pengar att spara på att se till att köpa produkten till bästa möjliga pris.
Du kan också få tillbaka pengar på köp du gör genom att använda en tjänst som Refunder (annonslänk).
Att jämföra priser är även bra att göra inför resor. På Supersavertravel (annonslänk) kan du jämföra pris på olika resor och på så sätt spara massvis med pengar.
8. Köp begagnat
I princip allt är billigare att köpa begagnat. Oavsett om det gäller kläder, möbler, elektronik eller fordon. Genom att handla begagnat kan du spara en hel del pengar.
9. Sälj saker du inte behöver
Genom att sälja saker du inte behöver får du in mer pengar som du kan använda för att spara eller göra roligare saker för.
10. Betala räkningar i tid
Ett annat spartips är att alltid betala räkningar i tid. På så vis slipper du onödiga och dyra påminnelseavgifter. Det är pengar du skulle kunna spara eller lägga på något roligt.
11. Spara direkt när lönen kommer – Månadsspara regelbundet
För att se till att du faktiskt lyckas spara kan det bra att spara undan pengar direkt när lönen kommer varje månad. Genom att lägga pengarna på ett separat konto blir du mindre benägen att ta ifrån dem och genom att göra det direkt när lönen kommer ser du till att du alltid kommer spara pengar varje månad. Vill du lära dig att börja månadsspara i aktier eller fonder? Läs våra inlägg om hur du kommer igång med aktier samt hur du kommer igång med fonder.
Vi använder oss av Avanza (annonslänk) för vårat månadssparande.
12. Välj billigare transport
Det billigaste sättet att transportera sig korta sträckor är garanterat genom promenader eller med cykel. Det är också ofta billigare att åka buss än att äga en bil. Se över om du har möjlighet att välja billigare transport. Det blir både billigare och är bra för miljön. Om du promenerar eller cyklar får du dessutom gratis motion.
13. Ta inte SMS-lån
SMS-lån har ofta väldigt hög ränta och påverkar därför din ekonomi negativt. Om du verkligen behöver låna pengar snabbt är det bättre att fråga någon kompis eller någon i familjen om du kan låna en slant. Ett annat alternativ är att sälja någon av dina ägodelar så du slipper låna pengar av någon annan.
14. Minska din elförbrukning
Att minska din elförbrukning är ett enkelt sätt att spara lite extra pengar. Det kan handla om att släcka lampor i rum som du inte vistas i och att inte låta dator eller TV stå på när de inte används. Detta är inte bara bra för din ekonomi utan även för miljön.
15. Nedgradera
På många satt idag har vi mer än vad vi behöver. Vi har ofta mer TV-kanaler än vi använder, betalar för ett snabbare bredband än vad vi faktiskt behöver och så vidare. Genom att nedgradera vissa tjänster kan man därför spara en del pengar. Se över vad du faktiskt använder och behöver. Jämför sedan det med vad du betalar för.
16. Samla dina lån
Genom att samla alla dina lån till ett och samma lån så kan du få en bättre ränta och därmed spara pengar. Det finns flera olika tjänster som hjälper dig med detta. T ex Lendo (annonslänk).
17. Återanvänd och låna saker
Detta tipset går ut på att helt enkelt återanvända saker som redan blivit köpta en gång. Det kan vara allt från att låna kläder av en kompis till en stege av grannen. Vissa saker behöver man kanske bara för något speciellt tillfälle och det är då helt onödigt att köpa det om man kan låna det av någon. Detta gäller även för er med flera barn. Spara det äldre barnets kläder så att det yngre barnet kan använda det när kläderna passar. På så sätt slipper ni lägga pengar på saker ni redan köpt, och kan istället spara dessa.
18. Tjäna mer pengar
Det är så klart enklare att spara mer pengar om du tjänar mer pengar. Se därför till att maximera din inkomst. Vi har skrivit lite olika guider och artiklar som kan hjälpa dig att tjäna mer pengar.
9 tips – Så får du högre lön
Jobba hemifrån – Tjäna pengar online
19. Håll dig frisk
Ett av de bästa sätten att spara pengar är genom att tjäna mer pengar som du sedan kan spara. Blir du så pass sjuk så du inte kan arbeta förlorar du pengar genom karensdagar och sjuklön. Se därför till att röra på dig, äta nyttigt och sova tillräckligt. Om du skulle bli sjuk hjälper det att ha en inkomstförsäkring. Med Accept inkomstförsäkring (annonslänk) kan du få upp till 80% av din lön i 13 månader. På så vis ser du till att du fortfarande får in pengar tills du får ett nytt jobb.
20. Spara smart- bästa sättet att spara pengar
Alla ovanstående spartips kanske inte passar in på alla. Det bästa sättet att spara pengar är att spara smart. Vad vi menar med det är att du ska spara så mycket pengar som möjligt, så enkelt som möjligt utan att tumma på livskvaliteten. Vad som är det bästa sättet att spara pengar på är därför helt individuellt och beror på ens livssituation. Hur man sparar kan se annorlunda ut om man är student eller flerbarnsfamilj, vi hoppas att du ska kunna använda våra spartips och applicera dem där det passar just för dig.
Länkar:
Ansök om lån/samla lån:
Lendo (annonslänk)
Lånekoll (annonslänk)
Pengino (annonslänk)
Letalån (annonslänk)
Få pengar tillbaka när du handlar online: Refunder (annonslänk)
Hyr ut din bostad: Samtrygg (annonslänk)
Hitta billigaste försäkring, elavtal eller TV/Bredband/Telefoni: Compricer (annonslänk)
Insplanet (annonslänk)
Hitta det bästa kreditkortet: Kortio (annonslänk)
Handla mat billigt: Matsmart (annonslänk)
Megafynd (annonslänk)
Linas Matkasse (annonslänk)
Jämför priser på resor: Supersavertravel (annonslänk)
Inkomstförsärking: Accept inkomstförsäkring (annonslänk)