När man börjar investera kan det vara svårt att veta om man ska öppna ett aktie- och fondkonto, ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring (KF). I det här inlägget reder vi ut skillnaderna så att det blir enklare för dig att välja.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Det som skiljer de olika formerna emellan är främst hur de beskattas.
Akite- och fondkonto
Aktie- och fondkonto kallas även för värdepappersdepå och aktiedepå är en typ av konto som man kan använda för att handla aktier. Med ett aktie- och fondkonto betalar du 30% i skatt på vinsten när du säljer värdepapper. Du betalar alltså ingen skatt om dina aktier eller fonder skulle gå dåligt och du gör en förlust.
Med ett aktie- och fondkonto beskattas utdelningar på liknande sätt som när du säljer med vinst. Utdelningarna beskattas alltså med 30% av utdelningssumman.
Med ett aktie- och fondkonto kan du kvitta dina vinster mot förluster. Om du sålt en aktie eller fond från ett aktie- och fondkonto behöver du ha med detta i nästa års deklaration. Alla sådana försäljningar fyller du i på en K4-blankett, en bilaga till din deklaration. Hos Avanza (annonslänk) kan man få en automatiskt ifylld K4-blankett som man kan skriva ut och skicka med i deklarationen. När man fyller i sina vinster och förluster i K4-blanketten så kvittas förluster och vinster mot varandra. Säg t ex att du sålt 2 olika aktier. Den ena gav en vinst på 500 kronor och den andra en förlust på 500 kronor. Då är din nettovinst 0 och du betalar således ingen skatt på din aktieförsäljning.
Om du vill ha möjlighet att kunna blanka aktier hos Avanza (annonslänk) är det bara möjligt med ett aktie- och fondkonto. Att blanka gör det möjligt att tjäna pengar även när börsen går ned.
Är du bosatt utomlands kan du inte ha ett ISK eller kapitalförsäkring men du kan ha ett aktie- och fondkonto.
Investeringssparkonto
Investeringssparkonto, förkortat ISK beskattas inte på samma sätt om ett aktie- och fondkonto. Istället för att skatta på dina vinster betalar du en schablonskatt. Skatten baseras på värdet av kontot inklusive insättningar som skett under året. I och med denna schablonskatten på hela kontot behöver du inte redovisa enskilda köp av värdepapper när du deklarerar.
Hos Avanza (annonslänk) är det vanligast med investeringssparkonto.
Kapitalförsäkring
En kapitalförsäkring, förkortat KF, är relativt likt ett investeringssparkonto men det finns några skillnader. Likheterna är att de båda schablonbeskattas och att man själv slipper att deklarera sina köp och försäljningar.
På ett ISK kan du inte begära att få löpande utbetalning men det är möjligt på en kapitalförsäkring. En annan skillnad är hur pengarna hanteras vid eventuell bortgång. I ett ISK ges pengarna till dödsboet men på en kapitalförsäkring kan man välja en förmånstagare som får värdet av kapitalförsäkring.
Sammanfattning om aktie- och fondkonto hos Avanza
- Skattas på vinsten vid försäljning
- Inga avgifter för att ha kontot hos Avanza (annonslänk)
- För både privatpersoner och företag
- Kontot kan samägas av flera olika personer
- Rätt att delta och rösta på bolagsstämmor
- Kräver deklaration av dina affärer
- Kan kvitta vinster mot förluster
Sammanfattning om investeringssparkonto hos Avanza
- Schablonsskattas på kontots värde, oavsett om du gör vinst eller förlust
- Inga avgifter för att ha kontot hos Avanza (annonslänk)
- Endast för privatpersoner och inte för företag
- Kan inte samägas av flera personer
- Rätt att delta och rösta på bolagsstämmor
- Behöver inte deklarera dina affärer
Sammanfattning om kapitalförsäkring hos Avanza
- Schablonsskattas på kontots värde, oavsett om du gör vinst eller förlust
- Inga avgifter för att ha kontot hos Avanza (annonslänk)
- För privatpersoner och företag
- Kan inte samägas av flera personer
- Ingen rätt att delta och rösta på bolagsstämmor
- Behöver inte deklarera dina affärer
- Kan välja förmånstagare
Ska man välja aktie- och fondkonto, ISK eller KF?
Om man ska se till skatter så är ett investeringssparkonto eller kapitalförsäkring oftast det mest gynnsamma, förutsatt att en avkastning blir högre än statslåneräntan från året innan plus 1 procentenhet. Skatten på ISK och kapitalförsäkring baseras nämligen på statslåneräntan från året innan. Under 2018 ligger skatten på 1,49 %.
Exempel (utan hänsyn till andra avgifter)
Du investerar 10 000 kronor
Din förväntade avkastning är 10 %.
Nuvarande skatt för ISK och KF är 1,49 %.
Din vinst blir 1000 kronor.
Om du säljer av hela ditt innehav med avkastning ser det ut såhär:
Med ett aktie- och fondkonto skattar du 30 % av din vinst på 1000 kronor, alltså 300 kronor i skatt.
Med ett ISK eller KF skattar du (30 % * 1,49 %) * 11000 = 49 kronor.
Du betalar alltså mindre skatt med investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring förutsatt att din avkastning är högre än statslåneräntan från föregående år plus 1 procentenhet. Är den mindre än detta är ett aktie- och fondkonto ett bra val. Man brukar höra att börsen snittar mellan 8 och 11 procent varje år och det är nog också därför ett investeringssparkonto brukar vara rekommenderat.
Att öppna ett aktie- och fondkonto, investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring är jätteenkelt och tar inte många minuter på Avanza (annonslänk).