Planerar du att köpa hus, lägenhet eller kanske en sommarstuga? Då kommer du högst sannolikt att behöva ett bostadslån, eller bolån som det vanligtvis kallas. I detta inlägg försöker vi lära dig mera om bolån och vi hoppas att du kan använda det lite som en bolån wiki eller liknande.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Bolån
Vad är ett bolån?
Innan du ansöker om bolån kan det vara bra att veta vad det är och vad det innebär för dig som låntagare. Ett bolån är helt enkelt ett lån vars syfte är att bekosta köp av bostadsfastighet, bostadsrätt eller liknande. Bolån används också för att att kunna ha råd med utbyggnad eller renovering av bostäder.
Bolån kallas även för bostadslån, huslån, villalån och bostadsrättslån, men huvudsakligen används dem i samma syfte, för att köpa bostad. En bostad kan vara en villa, en gård eller ett torp, ett fritidshus eller en stuga eller t ex en bostadsrätt.
Ansöka om bolån
För att få ansöka om bolån behöver man vanligtvis uppfylla ett antal krav. Dessa kan se ut som följande:
- Du måste ha en säker och regelbunden inkomstkälla, t ex fast anställning, pension eller egen firma.
- Du måste vara 18 år eller äldre
- Du ska inte ha några betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos kronofogden
- Du måste ha eget kapital för kontantinsatsen, alternativt låna till den, mer om det nedan.
Kontantinsats
För att få ett bolån behöver du ha något som kallat kontantinsats. Det är nämligen så att du endast får bolån till ett värde av 85 % av bostadens kostnad. De övriga 15 % kallas för kontantinsats och är pengar du själv behöver ha för att få ett bolån. Om du ska köpa ett hus för 2 miljoner behöver du alltså ha 300 000 kronor i eget kapital för att få lånet på 1,7 miljoner kronor.
Kan man få bolån utan kontantinsats?
Nu undrar du kanske om det är möjligt att få ett bostadslån utan att ha kontantinsatsen och faktum är att det är möjligt. Man får då använda sig av ett blancolån för att täcka upp för kontantinsatsen. Såna lån kan man hitta hos många olika långivare. Några exempel är:
Lendo (annonslänk)
Letalån (annonslänk)
Pengino (annonslänk)
LoanButler (annonslänk)
Hur ansöker man om bolån?
Att ansöka om lån gör man med hjälp av en bank eller långivare och i vissa fall med hjälp av en mäklare. Man kan ansöka om bolån direkt på bankens eller långivarens hemsida. Man behöver då ange lite uppgifter.
Innan man ansöker om bolån brukar man ansöka om ett lånelöfte. Ett lånelöfte kan jämföras med en garanti för att du ska få låna pengar till ditt bostadsköp. En del mäklare har krav på att du måste kunna visa upp ett lånelöfte för att få delta i budgivningar. Ett lånelöfte behöver inte alltid vara bindande, så vissa banker kan neka dig lån trots lånelöfte.
Långivare är vanligtvis väldigt hjälpsamma så det enklaste sättet att ansöka om lånelöfte och bolån är genom att ta kontakt med dem. Vill du jämföra vilka banker som har den bästa boräntan kan du göra det på Lånekoll (annonslänk). Genom att jämföra banker och boränta kan du se till att få ett så bra och billigt lån som möjligt.
Om du vill ansöka om bolån kan du göra det på: Lånekoll (annonslänk)
Räkna på bolån – bolånekalkyl
Om du vill räkna på vad ett bolån kostar kan du gå in på Lånekoll (annonslänk). Där kan du sedan jämföra olika banker och deras räntor för att sedan gå in och räkna på vad ett lån skulle kostat hos den banken eller långivaren med hjälp av deras bolånekalkyler.
Bostadslån som student
De flesta långivare kräver att du som låntagare har en fast inkomstkälla i form av arbetsinkomst, CSN bidrag och lån räcker alltså inte. Trots det så kan det gå att få bolån även om man är student. Ett alternativ är om man har en hög kontantinsats och därför bara behöver ta ett mindre lån. Ju mindre lån, ju mindre krav brukar lånegivaren ha. Det hjälper alltså att ha sparat ihop pengar innan. Vill du läsa mer om hur du kan spara pengar? Läs vårat inlägg om 20 Spartips – våra bästa tips för att spara pengar.
Ett annat alternativ är att söka lån tillsammans med sina föräldrar eller någon annan person. Det är då dina föräldrar som blir de riktiga låntagarna.
Vad är låneskydd?
För att skydda sig mot riskerna som finns vid att ta lån kan man teckna ett låneskydd. Det är en försäkring som är kopplat till lånet och som man kan teckna i samband med lånet. Det finns två olika typer av låneskydd. Ett av dem skyddar vid dödsfall och det andra skyddar om du skulle förlora din inkomstkälla. Vanligtvis krävs det att man måste vara frisk och ha en viss inkomst för att få teckna ett låneskydd.
Låneskydd är bra just för att det kan skydda dig om du skulle bli arbetslös eller inte kunna arbeta på grund av sjukdom eller liknande. De flesta långivarna erbjuder låneskydd. Innehållet i dessa kan skilja så det är därför bäst att läsa på så man vet vad sitt låneskydd gäller.
Vill du läsa mer om låneskydd kan du göra det på Lånekoll (annonslänk).
Vad är pantbrev?
För att få ett bolån behöver du en sorts säkerhet för lånet. Om du ska låna pengar till en fastighet kan du då pantsätta den. Det innebär att om du inte skulle kunna betala dina lån så kan banken kräva att du säljer bostaden så att du kan betala tillbaka de utlånade pengar och ränta.
Vad är lagfart?
Lätt förklarat är lagfart ett bevis på att du är ägaren till fastigheten. Detta gäller endast vid husköp. Vid bostadsrättsköp behöver du ingen lagfart då det är bostadsrättsföreningen som äger bostaden.
Ränta
Vad är ränta?
Ränta är priset som låntagare får betala för att låna pengar. Vanligtvis anges räntan som en procentsats av lånebeloppet. Ränta kan vara både rörlig eller bunder, även kallad fast. Blancolån, eller privatlån som det även kallas har vanligtvis rörlig ränta.
Effektiv ränta
När man pratar om ränta brukar man nämna effektiv ränta. Det är den ränta som du behöver betala inklusive olika avgifter som långivaren kan ta ut för att du ska få låna pengar. Effektiv ränta skrivs ut som årsränta i procent.
Ska man ha rörlig eller fast ränta?
Att svara på fråga om man ska ha en bunden eller rörlig är inte helt enkelt. Historiskt sätt har det varit väldigt lönsamt med att ha en rörlig boränta. Fördelen med att binda räntan är att man har en garanterad ränta framöver och kan se det som en försäkring att lånekostnaden inte skenar iväg. Vissa ekonomiska experter tycker att fast ränta är ett bra val om man kan få en ränta i nivå med den rörliga räntan men det finns många delade meningar och olika åsikter. När det kommer till att välja mellan rörligt eller fast ränta är det bra att se till och tänka på vad man själv tycker är viktigast.
Räkna ränta
Att räkna på räntan för ditt bolån är egentligen samma sak som att räkna på ditt bolån. På Lånekoll (annonslänk) kan du jämföra banker och deras ränta för att sedan gå vidare till deras kalkylatorer för att räkna ut vad räntekostnaderna blir.
Vilken bank har lägst ränta?
Om du vill se vilken bank som erbjuder lägst ränta kan du jämföra olika banker på Lånekoll (annonslänk). Då kan du enkelt se vilken bank som har lägst ränta.
Amortering
Vad är amortering?
En amortering är en avbetalning av en skuld. När du amorterar betalar du alltså av ditt bolån. När du amorterar minskar din skuld och på så sätt sänks räntekostnaden, eftersom att den baseras på din skuld.
Amorteringskrav och regler
Det finns lite olika regler och krav när det kommer till amorteringar.
Om man tar ett bolån på över 70 % av bostadens värde ska bolånet amorteras med minst 2 % per år.
Om bolånet är mellan 50 och 70 % av bostadens värde ska bolånet amorteras med minst 1 % per år.
Om bolånet är 50 % eller lägre av bostadens värde är det inget krav på amortering.
Om du lånar mer än 4,5 x din årliga bruttoinkomst behöver du amortera ännu 1 % av det totalt lånade beloppet. Detta gäller oavsett om lånet är 70 %, 50 %, eller 20 % av bostadens värde. Om du lånar över 70 % av bostadens värde och lånar mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst behöver du alltså amortera minst 3 %.
Sammanfattning
Vi hoppas detta inlägget gjorde dig lite klokare eller lärde dig något nytt. Banker och långivare brukar vara hjälpsamma då det ligger i deras intresse att hjälpa dig med ditt bolån. Kom ihåg att du kan jämföra banker och deras räntor på Lånekoll (annonslänk).
Glöm inte prenumerera på vårat nyhetsbrev för att få erbjudanden och se när vi lägger ut nya inlägg!