• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Levrikt

En blogg om entreprenörskap, ekonomi och rikedom

  • Hem
  • Börja här
  • Bra länkar
  • Guider
    • Guide – Så skapar du en egen hemsida med WordPress – steg för steg
    • SEO – Din guide till sökmotoroptimering
    • Din guide till A-kassa
  • Bli rik
    • Hur man blir rik
    • Bli rik fort
    • Ekonomiskt oberoende
    • 20 Spartips – Våra bästa tips för att spara pengar
    • Välkomstbonusar casino, poker och betting
    • Passiv inkomst
  • Investera
    • Så börjar du med aktier
    • Börja med fonder
    • Ränta på ränta
    • Aktier eller fonder
  • Nyhetsbrev
  • Om oss
Hem / Hemsidor och bloggande / SEO – Din guide till sökmotoroptimering

SEO – Din guide till sökmotoroptimering

SEO kan kännas som ett komplicerat område, både för erfarna men speciellt om du just börjat skapar och optimera hemsidor. Att kunna SEO är en stor del av att lyckas med sin hemsida. Som sagt så är SEO ett stort område som ständigt är i förändring. Dessa förändringar är inte alltid kända för oss så vi måste testa oss fram för att veta vad som funkar och vad som inte gör det. I detta inlägg går vi igenom vad SEO är, hur du kan använda det för att få mer besökare till din hemsida och ger tips angående sökmotoroptimering så att din hemsida kan synas på google.

Eftersom att WordPress är världens vanligaste CMS är det där vårt fokus kommer ligga, men våra tips går att applicera på andra typer av hemsidor också.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vad är SEO?

SEO är en förkortning för Search Engine Optimization och betyder sökmotoroptimering på svenska. Med sökmotoroptimering menas åtgärder som sker i syfte att förbättra en hemsidas resultat i sökmotorer. Kort förklarat så vill man att ens hemsida ska synas så högt upp i sökresultat för sökningar som har med hemsidans innehåll att göra. Den största sökmotorn i västvärlden är Google och på grund av det är det den vi kommer fokusera på.

En sökmotor som t ex Google är en hemsida som visar upp ett resultat efter en sökning i förhoppning om att ge den sökande ett så relevant resultat som möjligt. Exempel på andra sökmotorer är Bing och Yahoo.

Hur fungerar sökmotorer

Sökmotorer fungerar så att de tar emot en sökfråga innehållandes sökord, ofta kallat keywords på engelska. Utefter denna sökfråga tar sökmotorn fram ett resultat baserad på en rad olika faktorer. Först och främst baserar resultatet på sökfrågan för att de dig ett så bra sökresultat som möjligt men resultatet kan också se annorlunda ut beroende på vart du är och om du surfar från en mobiltelefon, platta eller dator. Ingen förutom Google själva vet hur deras algoritmer fungerar, men det finns saker som Google själva rekommenderar att man gör för att synas i deras sökresultat.

En sökmotor skrapar internet efter hemsidor och innehåll med så kallade spindlar, ofta nämnt som spiders eller crawlers på engelska. Dessa spindlar går in på hemsidor och analyserar deras innehåll. En optimerad hemsida hjälper spindlarna att analysera innehållet så snabbt och bra som möjligt, vilket leder till att du har större chans att synas i sökresultatet. Informationen som spindlarna samlar in sparas i sökmotorns databas, även kallat index. När spindlarna har samlat in tillräckligt med information kan din hemsida börja synas i sökmotorns sökresultat. När detta händer kan man säga att din hemsida har indexerats hos Google.

Black hat och white hat SEO

Inom SEO finns det något som kallas för black hat, white hat och ibland gray hat. Det syftar på olika typer av strategier för att förbättra sin SEO. Kort sagt kan man säga att black hat ofta handlar om att utnyttja sökmotorer för att ranka så bra som möjligt, även om det ibland bryter mot sökmotororernas regler. Detta kan leda till bra rankingar på kort sikt men kan också göra att din hemsida blir straffad i längden. Vi rekommenderar att du endast ägnar dig åt white hat tekniker och det är endast såna vi kommer nämna i resten av guiden.

On-Page eller Off-Page SEO

Om du läst om sökmotoroptimering har du säkert stött på begreppen On-page och Off-Page SEO. On-Page SEO handlar om att optimera själva hemsidan på olika sätt. Det kan vara allt från att skriva innehåll, ändra titlar och rubriker, strukturera URLer, lägga in text för bilder, skapa länkar internt på hemsidan, göra hemsidan snabbare och så vidare.

Off-Page SEO handlar däremot om sökmotoroptimerande åtgärder som sker utanför din hemsida. Det kan vara saker som att vara aktiv på sociala medier, öka auktoriteten av din domän och backlinks till din hemsida.

Så sökmotoroptimerar du din hemsida och får fler besökare

Hela poängen med en sökmotor är ett den ska ge användaren ett så bra sökresultat som möjligt, både när det kommer till innehåll och användarupplevelse. SEO handlar därför om att fylla din hemsida med innehåll som är användbart och relevant samt att göra den så enkel och smidig att använda som möjligt. Bra sökmotoroptimering får man alltså inte av en enda åtgärd utan av en kombination av många olika åtgärder.

Innehåll

Innehållet på din hemsida är det absolut viktigaste. Du kan optimera på alla sätt som går men om ditt innehåll är dåligt är det inte säkert att det hjälper. Om det är en enda sak du ska fokusera på så bör det vara din hemsidas innehåll.

Vad är då bra innehåll? Det beror på vad användaren av sökmotorn är ute efter. Vill den t ex ha svar på en fråga så är bra innehåll ett bra svar på denna frågan. I slutändan handlar innehåll om att ge mervärde till läsaren. Det gör man genom att skriva relevant information på ett sätt som gör det enkelt att läsa och förstå det som står på sidan.

Titlar

Titlar är en stor del av hur sökmotorer kategoriserar och indexerar hemsidor. Titlar ska beskriva innehållet på sidan utan att vara svårlästa. Vår titel för den här hemsidan är t ex “SEO – Din guide till sökmotoroptimering” vilket vi anser stämmer överens bra med vad vi ger för information.

Rubriker

Rubriker brukar skapas med hjälp av rubriktaggar. Använder du en texteditor när du skriver dina inlägg eller ditt innehåll brukar de automatiskt skapas i bakgrunden. I själva koden så får rubriker taggar (H1, H2, H3) och det är med hjälp av dessa som sökmotorerna kan ranka olika sektioner av sidor.

Struktur av URLer

Dina URLer bör vara tydliga och lättlästa. Undvik URLer med massa konstiga siffror och tecken. Använd bindestreck istället för mellanrum för att binda ihop URLen till meningar.

Intern länkning

Med intern länkning menas att man länkar till en annan sida på samma webbplats. T ex så länkar vi till denna sida i vår guide till hur du skapar en egen hemsida med WordPress. Att länka intern är bra av flera anledningar. För det första så hjälper det sökmotorer att hitta sidorna som du länkar till vilket så klart är bra för SEO. Det hjälper också dina användare att navigera till dina andra sidor som du länkar till.

Prestanda – en snabb hemsida boostar din SEO

När man pratar om presanda inom hemsidor så menar man oftast hur snabbt en hemsida laddas. Det går att mäta sin prestanda med verktyg som Google PageSpeed insights och Pingdom.

För att få en så bra prestanda som möjligt behöver du ett bra webbhotell som t ex One (annonslänk) eller WP Engine (annonslänk). Du behöver ett optimerat och snabbt tema. Vi använder oss av Genesis Framework, ett tema utvecklat av proffs med fokus på säkerhet och sökmotoroptimering.

Du kan också behöva andra plugins för caching och plugins som komprimerar bilder. Om du vill läsa mer om bra plugins som vi rekommenderar så tar vi upp det i vår guide till hur du skapar en egen hemsida med WordPress.

Mobilanpassning

Fler och fler använder mobiltelefoner för att surfa på nätet. Google vet så klart detta och rankar därför hemsidor som visas bra på mobiltelefoner och surfplattor högre. Att få en mobilanpassad hemsida idag är väldigt enkelt då många teman till WordPress redan har fullt stöd för det. Som vi skrev ovan använder vi oss av Genesis Framework som leverar fullt stöd för mobiltelefoner och surfplattor.

Om du inte vill använda dig av Genesis Framework finns det jättemånga andra teman att välja mellan. Såna kan du köpa på t ex themeforest och elegant themes. Se till så att temat du köper är snabbt, säkert och mobilanpassat för att öka dina chanser till en bra sökmotoroptimering.

Skaffa ett SSL-certifikat på din hemsida

SSL används för att kryptera kommunikation mellan t ex en hemsida och en webbläsare. Om webbaddressen börjar med https:// så använder den sig av SSL. Om du har ett SSL-certifikat så påverkar det ditt sökresultat positivt. Eftersom att det är så enkelt att skaffa SSL och att många webbhotell ger ut det gratis så är det en enkel och bra åtgärd för att förbättra sin SEO.

Några svenska webbhotell som erbjuder SSL-certifikat är: One (annonslänk), Inleed (annonslänk), EgenSajt (annonslänk), och FS Data (annonslänk).

Ett internationellt är WP Engine (annonslänk).

Är du intresserad av att läsa mer om SSL kan du göra det här.

Få backlinks till din hemsida

Backlinks är länkar till din hemsida från en helt annan hemsida. Backlinks från andra hemsidor kan göra att din SEO blir bättre. För att få backlinks kan du skriva gästinlägg eller posta på forum. Så länge du skriver bra innehåll så kommer ofta backlinksen med tiden i takt med att folk läser det du skrivit och vill dela med sig av det.

Skriv Alt-Text för bilder

För att sökmotorer ska kunna tolka bilder så bra som möjligt behöver du lägga till så kallad Alt-Text på dina bilder. Det kan du göra när du laddar upp dem till WordPress. Genom att göra detta så blir det enklare för Google att visa dina bilder i tex Google Images vilket kan leda till att du får trafik till din hemsida.

Robots.txt hjälper sökmotorn att indexera din hemsida korrekt

Robots.txt är en textfil som finns på din webbsida hos ditt webbhotell. Syftet med filen är att säga åt sökmotorers spindlar vilka sidor de ska analysera och vilka de inte ska analysera. En robots.txt kan se ut på följande sätt:

User-agent: *
Allow: /

Sitemap: https://www.example.com/sitemap.xml

I detta fallet säger filen att all olika crawlers kan analysera alla sidor på hemsidan. Den visar också vart hemsidans sitemap finns. Vad en sitemap är förklarar vi nedan.

Vi använder oss av All in One SEO Pack för att skapa våran robots.txt.

Indexeras snabbare med hjälp av en XML-Sitemap

En XML-sitemap är enkelt förklarat en karta över din hemsida. Sökmotorer använder filen för att läsa av vilka sidor som finns på din webbplats och använder dem för att indexera din hemsida. För att indexeras så fort som möjligt kan du skicka in din sitemap till Google.

Vi använder oss av All in One SEO Pack för att generera och skicka in våran sitemap till Google. Vill man skicka in den manuellt kan man göra det med hjälp av Google Search Console.

Använd metataggar för att göra länka till dina sidor attraktiva

Om du varit inne på google och sökt efter något så har du säkert sett att varje hemsida har en titel och en beskrivning i sökresultatet. I vanliga fall hämtas dessa beskrivningar från hemsidans innehåll, vilket kan leda till att långa meningar som inte riktigt får plats hamnar i sökresultatet. Om du manuellt vill ändra dessa kan du göra detta genom så kallade metataggar. För att ändra dessa kan du använda All in One SEO Pack eller något annat SEO-plugin till WordPress.

Sammanfattning

Kort kan man säga att Google främjar bra hemsidor. Hemsidor som har ett bra innehåll, är snabba och enkla för användarna att använda. Genom att fokusera på innehåll och användarvänlighet kommer man därför ganska långt utan att behöva lägga ner allt för mycket fokus på just SEO, men det är så klart bra att känna till.

Sökordsanalys

Ett sökord, också kallat keyword är det ord som du önskar ranka för. Du kan ha flera olika sökord och sökord som bildar en fras. För det här inlägget är två av sökorden SEO och sökmotoroptimering. När någon söker efter detta på Google hoppas vi att vi ska synas högt upp i sökresultaten. Innan man börjar skriva ett inlägg kan det vara smart att göra en så kallad sökordsanalys. En sökordsanalys kan ge dig idéer till både flera sökord men också helt nya inlägg. Du kan också ta reda på ungefärligt hur många som söker på specifika sökord samt vilken konkurrens dessa har. Det kan du göra med hjälp av Google KeywordPlanner eller med ett renodlat verktyg för SEO som t ex SEMrush.

SEO verktyg

Om man verkligen vill lyckas med sin SEO kan man vilja ta hjälp av ett SEO verktyg. Ett SEO verktyg är precis som det låter ett verktyg för sökmotoroptimering. Ett exempel på ett sådant är SEMrush. SEMrush är ett känt verktyg inom SEO och används eller har användts av jättar som ebay, Quora, Booking och HP. Verktyget erbjuder funktioner så som revision av hemsidor, innehåll och backlinks samt, On Page SEO Checker, verktyg för sökord och sökordsanalys, SEO mall för innehåll och mycket annat.

Vid skrivande stund kan man begära en återbetalning inom 7 dagar om man inte är nöjd. Du kan alltså betala för en månads användning av SEMrush där du testar verktyget och om du inte tycker det är tillräckligt bra så får du pengarna tillbaka.

Olika begrepp inom sökmotoroptimering

SEO – Search Engine Optimization.
SERP – Search Engine Result Page.
Keyword – Sökord.
Backlink – En länk till din hemsida från en annan webbplats.
Crawler eller spindel – En bot från en sökmotor som läser av och analyserar hemsidor.
SEMrush – Ett välkänt verktyg för sökmotoroptimering

Relaterade inlägg

Guide – Så skapar du en egen hemsida med WordPress

Primärt sidofält

Annons

Senaste inläggen

  • 5 sätt att få dina pengar att växa
  • Tjäna pengar på instagram
  • Leva på så lite pengar som möjligt
  • Spara pengar på mat – 20 enkla tips för dig
  • Bästa sparformen för kort och lång sikt

Kategorier

  • Ekonomi
  • Entreprenörskap
  • Hemsidor och bloggande
  • Övrigt

Innehållet på denna hemsida ska INTE betraktas som finansiell rådgivning. Levrikt åtar sig inget ansvar för eventuella vinster, förluster, kostnader eller andra konsevkenser som kan uppstå i samband med åtgärder som vidtas baserat på innehållet på denna webbsida. Investeringar, spel och dobbel innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka pengarna som du investerar/satsar. Historisk avkastning är ingen garanti för hur framtida avkastning kommer att se ut. Inlägg och information kan innehålla felaktigheter eller utelämna information. Läs mer i våra allmänna villkor, annonspolicy och integritetspolicy.


Copyright för texter och innehåll © 2019 | Levrikt

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen godkänner du användandet av cookies.OkIntegritetspolicy