Podcasts är ett fenomen vars popularitet exploderat under de senaste åren och antalet podcasts bara fortsätter att öka. Många poddare gör det endast för att det är kul men det är förstås helt naturligt att vilja tjäna pengar på det arbete man lägger ner på sin podcast. Det finns flera olika saker du kan göra för att tjäna pengar på din podd och det är just det vi tar upp i det här inlägget.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för bokus.
Tjäna pengar genom reklam och sponsorer
Om du lyssnat på podcasts har du säkert hört poddaren säga: “Detta inlägg är i samarbete med …”. Detta gör dem för att presentera sin sponsor som de gör reklam för till sina lyssnare. För detta få de alltså en summa pengar. En av Sveriges största podcasts, Alex & Sigges podcast drar in ca 200 000 kronor per avsnitt från sina sponsorer enligt Aftonbladet.
Hur hittar man sponsorer?
Att hitta sponsorer som vill göra reklam på ens podcast kan låta krångligt, men det behöver inte vara det. Även om din podcast inte är jättestor kan du faktiskt hitta företag som vill sponsra dig. Det finns två olika strategier.
Den första är att du gör det enkelt för företag att kontakta dig, antingen genom att uppge någon kontaktinformation, t ex en mejladress i slutet av varje avsnitt eller genom att uppge kontaktinformationen på något annat ställe, t ex på dina sociala medier eller på din hemsida om du har någon.
Det andra sättet är att kontakta företag och fråga om de vill sponsra din podcast. Ett bra tips är att reklamen ska vara kopplad till podcastens innehåll. Handlar din podcast om matlagning och reklamen handlar om dykarutrustning kommer lyssnare blir irriterade och det kommer vara en väldigt ineffektiv form av marknadsföring.
För att hitta sponsorer kan du lyssna på liknande podcasts och se vad de har för sponsorer. Har du en liten podcast kan det bli svårt att bli sponsrad av stora företag och det kan därför vara enklare att fokusera på mindre företag. Försök därför se vilka sponsorer andra jämnstora podcasts har.
Få supportrar på Patreon
Patreon är en platform som används för att kunna få betalt för sina digitala skapelser. Platformen används av ofta av youtubers och podcastare. Det kan liknas vid att dina följare ger dig donationer. Detta gör det möjligt för ens följare att betala per avsnitt, vilket stödjer skaparen och ger den mer motivation till att fortsätta. Det går också att sätta upp mål, t ex att du ska spela in ett speciellt poddavsnitt när du nått upp i en viss summa.
Ta emot donationer med Swish
Något en del poddare gör är att de helt enkelt låter de som vill donera pengar genom Swish. Som tack för donationen kan de sedan läsa upp donatorernas meddelande i podcasten.
Sälj en egen produkt
En annan sak man kan göra för att tjäna pengar på sin podd är att sälja något själv. Handlar din podcast om matlagning kan t ex sälja skärbrädor, stekpannor eller kokböcker med olika recept i. Handlar din podcast om träning kan du sälja kosttillskott, träningsprogram och kostscheman. Så länge du kan skapa något som är relaterat till poddens innehåll kan du förmodligen sälja det till dina lyssnare.
Utnyttja podcasten för att driva vidare dina lyssnare till andra plattformar
Om du vill kunna tjäna pengar långsiktigt kan det vara smart att driva vidare dina besökare till andra platformar som du använder. Har du en blogg? Be dina lyssnare gå in och läsa den! Har du en instagram? Be dina följare att följa den! Lägger du upp filmer? Be dina lyssnare att titta på din youtubekanal! På så vis kan du fortsätta nå ut till dina lyssnare på flera platformar samtidigt som du växer på dina andra platformar och kan fortsätta nå ut till dem utanför dina poddavsnitt.
Få flera lyssnare på din podcast
För att kunna tjäna så mycket pengar som möjligt på din podcast behöver du många lyssnare. Det är egentligen gemensamt för alla olika sociala medieplatformar och strategierna ser i princip likadana ut oavsett vilken platform du använder.
Ha kul
Om du inte har kul när du poddar kommer dina lyssnare att märka det och sanningen är att om det låter som att du har tråkigt kommer de som lyssnar också att ha det. Se därför till att podda om något som du tycker är roligt. Om du poddar med någon annan, se till att göra det med någon som har roligt och är glad. Det märks väldigt tydligt om en podd är gjord med entusiasm eller inte.
Ha tålamod och ge inte upp
Att bygga upp en stor följarskara tar lång tid, oavsett om det gäller en podcast, en blogg, en youtubekanal eller en instagramprofil. Du måste därför vara beredd att ha tålamod och vara medveten om att det kan dröja innan du ser några resultat.
Ha en hög kvalité
Ingen vill lyssna på en podcast med dåligt ljud. Dåliga mikrofoner låter inte lika bra, de brusar och kan ta upp onödigt ljud. För att säkerställa så bra kvalité som möjligt bör du sitta i ett tyst rum, helst ljudisolerat. Du bör också använda bra mikrofoner som inte tar upp onödigt brus och ger ett klart och bra ljud.
Ha ett schema
Podcastlyssnare tycker om att veta när de kan förvänta sig nya avsnitt. Försök skapa ett schema och meddela detta till lyssnaren. T ex kan du släppa ett nytt avsnitt en gång i veckan men alltid på samma veckodag. Då kan du i avsnitten berätta för lyssnarna när nästa avsnitt kommer och då vet dem vad de kan förvänta sig.
Utnyttja andra plattformar
Att kombinera olika platformar är ett bra sätt för att växa. Om du instagrammar kan du få dina instagramföljare att börja lyssna på din podcast. Samma sak om du har en youtubekanal. Om du sedan vill växa på andra platformar kan du sedan använda din podcast för att driva vidare lyssnarna till dessa. Det är också viktigt att få ut din podcast på alla platformar som används för att lyssna på podcast. Är den inte tillgänglig kommer folk inte kunna lyssna på den.
Transkribera din podcast
Att transkribera en podcast kan låta märkligt, men det finns väldigt bra anledningar till att göra det.
Vissa föredrar material i skriven form
Podcasts är toppen på många sätt och vis, men det finns fortfarande dem som föredrar att läsa framför att lyssna. Om du transkriberar din podcast och lägger ut podcasten i textform på din hemsida så gör du det möjligt för ännu fler att ta del av din podcast i den form de trivs bäst med.
Du når en större publik
En annan anledning till att transkribera din podcast är för att det kan ge dig fler lyssnare. Hur då? I dagsläget är det svårt att hitta podcasts baserat på vad som sägs i dem. Genom att ha en textversion av varje podavsnitt så kan Google hitta dem, vilket gör det enklare för andra att upptäcka dem och din podcast.
En stor bonus av detta är att du även har en hemsida som öppnar upp en hel del möjligheter. Det gör det enklare för sponsorer och potentiella samarbetspartners att kontakta er samtidigt som du kan göra reklam även på din hemsida. Du kan alltså få ut din podcast till fler människor och tjäna mer pengar på den.
Behöver du hjälp med att transkribera din podcast? Skicka ett mail till
podcast@levrikt.se så hjälper vi dig. Vi kan även hjälpa dig med att skapa en hemsida för din podcast. Vill du göra en egen kan du så klart kolla på våran guide.
Ta din podcast till nästa nivå
Vill du ta din podcast till nästa nivå? För att göra det behöver du kunskap. Kunskap går att få på två olika sätt. Det första är genom erfarenhet. Det andra, och det smarta sättet är att lära dig genom andras erfarenhet. Det går snabbare och är mer effektivt.
Det kan du göra genom att läsa på om hur andra gjort för att tjäna pengar på podcasts men också genom att läsa på ordentligt om podcasts. Det finns en mängd böcker om podcasts. Några är:
Podcast Academy: The Business Podcasting Book (annonslänk)
Podcasting (annonslänk)
Podcasting Made Easy (annonslänk)
Podcast Solutions: The Complete Guide to Audio and Video Podcasting (annonslänk)
Podcasting For Dummies (annonslänk)
Podcast Creation 101 (annonslänk)
Create Your Own Podcast (annonslänk)
Relaterade inlägg:
Guide – Så skapar du en egen hemsida med WordPress – Steg för steg